Ben Tre in de Mekong Delta: Zien, doen, tips, hotels en hoe kom je er

Op slechts een korte afstand met de bus van Ho Chi Minh City ligt Ben Tre in de Mekong Delta; een van de mooiste, ongerepte en authentieke provincies van Vietnam.

De provincie Ben Tre, de hoofdstad van kokosnoten in Vietnam, ligt zo dicht bij Saigon dat het contrast tussen de drukte van de stad en de rust van Ben Tre ongelooflijk groot is. De belangrijkste stad van de provincie, die ook Ben Tre heet, laat het eenvoudige Vietnamese leven in de kleine stad zien. Met slechts een handvol restaurants en hotels heeft de stad de charme van het traditionele Vietnamese leven behouden.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Er zijn weinig bezienswaardigheden in de stad Ben Tre. Voor de beste ervaring moet je de regio verkennen. Er zijn verschillende dingen te doen en te zien, hieronder vind je de populairste activiteiten en bezienswaardigheden in Ben Tre provincie.

Boottocht

Ben Tre is een ideale plek om een boottocht door de Mekong Delta te doen. Boottochten kunnen worden geregeld via jouw hotel of langs de waterkant in Ben Tre. Wanneer je langs de kant van de rivier staat en er uit ziet als een toerist vinden ze jouw vaak wel. Je kunt zelf een bootje huren of met een georganiseerde boottour meegaan, dit kost ongeveer tussen de 100.000 en 300.000 VND.

Ben Tre boottocht door de Mekong Dekta

Tijdens een boottocht kun je lokale dorpjes, fruit boomgaarden en eilandjes bezoeken. Je ziet hoe het lokale leven de rivieren gebruikt voor met name het verzamelen en verspreiden van kokosnoten. Met een georganiseerde boottour ga je vaak verder en bezoek je verschillende eilandjes met boomgaarden en kokosnootsnoep fabriekjes. Wanneer je zelf een kleine boot huurt kun je meer de kleine kanaaltjes in waar je kunt genieten van de weelderige schoonheid van het gebied.

Ben Tre boten die kokosnoten vervoeren

Fietsen

Ben Tre is een goede plek om op de fiets te verkennen. Groot en vlak met veel rijstvelden om rond te fietsen, dit is een heel mooie plek in de Delta. Ga vanuit de stad Ben Tre de rivier over en ga naar het oosten en blijf gewoon doorgaan. Hoe verder je gaat, hoe mooier het wordt en de wegen zijn redelijk goed met weinig verkeer. Hoewel je een motor nodig hebt om ver te komen, is de directe omgeving de moeite van het verkennen op de fiets waard. In de meeste accommodaties in de stad kun je een scooter of fiets huren.

Fietsen in Ben Tre - Mekong Delta

Lokale dorpjes

Rond Ben Tre vind je veel lokale ambachtsdorpjes en ecotoerisme zones. In elk dorpje hebben ze hun eigen ambacht.  Hieronder een kleine selectie:

  • Voor fruit en boomgaarden kun je Cai Mon en Tien Long bezoeken. Je vind hier onder andere rijst, maïs, ananas, appels, durian en mango.
  • Traditionele rijstpapier dorpjes zijn My Long en Son Doc.
  • Phu Le wordt ook wel het alcohol dorp genoemd. Je vind hier de Phu Le wijn fabriek waar op traditionele manieren rijstwijn wordt gemaakt. De distilleerders laten graag zien hoe ze dit doen. In Phu Le vind je ook nog een oude tempel die een bezoek waard is.
  • Hung Phong is een kokoshandwerk dorp op een eiland in de delta. Hier maken ze manden en andere spullen van de kokosstam en schaal van een kokosnoot.

Ben Tre kokosnoten

kokosnoot snoepjesfabriek in Ben Tre

Vam Ho vogelreservaat

Vam Ho is een onderwater staand reservaat in de regio Ba Tri. Deze spectaculaire plek bevat veel wilde bossen met onder andere de kokosbomen, dadel, mangrove en riet. Dit is een favoriete bestemming voor veel dieren, met name vogels. Er zijn 84 soorten vogels, waaronder 500.000 ooievaars. Van april tot oktober is de beste tijd om de ooievaars te zien, want dit is wanneer ze hun toevlucht zoeken in Vam Ho om hun jongen te produceren en groot te brengen. De vogels zijn overdag te zien, maar de vroege avond na 17.00 uur is de beste tijd om ze te bekijken. Bij zonsondergang vliegen grote zwermen ooievaars met duizenden sterk over de Ba Lai-rivier. Je kunt met een bootje door het Vam Ho Bird vogelreservaat varen.

Vam Ho vogelreservaat in Ben Tre

Markten in Ben Tre

De Ben Tre-markt is een uitstekend voorbeeld van een typisch Vietnamese markt. Je vind hier verse producten, vlees, vis, en veel vers fruit en snijbloemen.

Elke avond in Ben Tre is er een avondmarkt. Hier vind je kleding, handgemaakte souvenirs en een enorm scala aan spullen gemaakt van de kokosnoot. Je kunt er ook heerlijk vers fruit halen, direct uit de lokale boomgaarden.

Ben Tre Revolutionary Museum

Ben Tre speelde een belangrijke rol in de oorlog in Vietnam. De stad is beroemd geworden door een controversiële uitspraak van een Amerikaanse majoor toen hij werd ondervraagd over de 1.000 burgerdoden en talloze slachtoffers in het gebied: “Het was noodzakelijk om de stad te vernietigen om het te redden”, verwijzend naar het maken van de rampzalige beslissing om de burgers van Ben Tre te doden in plaats van ze door communisten te laten leiden. In het Ben Tre Revolutionary Museum vind je hier meer informatie over en is zeker een bezoek waard.

Overnachten in Ben Tre

Ben Tre’s hotel selectie is bescheiden maar geschikt voor een kort verblijf. Het is daarnaast erg aan te raden om net buiten de stad te verblijven in een homestay.

  • Mango Home Riverside: Dit hotel ligt op een mooi locatie aan een rivier op 10 km van het centrum. De kamers zien er netjes uit en er is een zwembad.
  • Quoc Phuong Riverside Homestay: Hele mooie locatie middenin de Mekong Delta en heel rustig en groen aan de rivier. In de omgeving kun je uitstekend fietsen en vissen (fiets gratis te leen).
  • Ben Tre Farm Stay: Bungalows op palen met simpele kamers. Goede uitvalbasis om te fietsen door de omgeving en een boottour te regelen.
  • Ham Luong Hotel: Dit is waarschijnlijk het beste hotel in de stad Ben Tre. Het heeft niet zo veel atmosfeer als de hotels en homestays buiten de stad, maar heeft een goede locatie direct aan het water.

Hoe kom je er?

  • Tour: De populairste manier om Ben Tre te zien is met een tour. Let goed om wat voor tour je boekt. Je hebt tours waarin je Ben Tre bezoekt in 1 dag vanaf Ho Chi Minh City en dezelfde dag ook weer terug gaat. Als je weinig tijd hebt kun je hiervoor kiezen. Daarnaast heb je ook veel goedkope tours, waar je in een bus met een grote groep de regio verkent. Deze grote groep tours zijn over het algemeen niet aan te raden.
  • Bus: Futa Bus heeft elk uur een bus van Ho Chi Minh City naar Ben Tre. De bus vetrekt van Mien Tay busstation en de reis duurt ongeveer 2 uur. Er zijn ook een hoop lokale bussen die tussen deze steden pendelen, maar zijn vaak wat langer onderweg.
  • Auto: Vaak kun je via jouw accommodatie een auto huren die je ophaalt van Ho Chi Minh City en je rechtstreeks naar je accommodatie in Ben Tre brengt.

Tips

  • Beste reistijd: Het dogeseizoen is van december tot mei. In het regenseizoen kunnen er overstroming zijn, maar in de zomer maanden van juni tot augustus is ook het mooiste seizoen omdat dit ook het fruitseizoen is.
  • Vervoer: Je kunt Ben Tre het beste verkennen met de fiets of scooter. De wegen zijn vlak en over het algemeen in prima kwaliteit en weinig verkeer. Je kunt ook een auto met chauffeur huren voor een dag. Boten worden over het algemeen gebruikt voor tours binnen een bepaalde regio.
  • Geld: Er zijn een aantal geldautomaten in de stad Ben Tre. Verblijf je buiten de stad is het handig om genoeg contant geld mee te nemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.