Xep Beach in Quy Nhon – Paradijs voor backpackers en strandliefhebbers

Gelegen op een stuk prachtig wit strand op slechts 10 km van Quy Nhon ligt Xep Beach (Bai Xep). Dit is de perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte van het stadsleven en alle toeristische dingen in Vietnam. Dit afgelegen en autovrije vissersdorp biedt je een echte kans om een authentiek Vietnamees strand te ervaren zonder het drukke toerisme.

Hoe kom je er?

Naar Quy Nhon

  • Vliegen: Phu Cat Airport is het dichtstbijzijnde vliegveld van Quy Nhon (30 km). Het is een klein regionaal vliegveld, met directe vluchten vanuit Ho Chi Minh City en Hanoi.
  • Bus: Quy Nhon heeft busverbinding met onder andere Dalat, Nha Trang en Da Nang (Hoi An). Wanneer je vanaf het zuiden komt met de bus, kun je vragen of ze direct bij het dorp van Xep Beach jou afzetten.
  • Trein: Er zijn twee treinstations. Het Quy Nhon Railways station is het meest dichtbij, maar het Dieu Tri Train Station (10 km van Quy Nhon), ligt op de route van de Reunification Express en is makkelijker bereikbaar met de trein.

Van Quy Nhon naar Xep Beach

  • Vanaf de stad: De meeste bussen arriveren in Quy Nhon bij het busstation op Tay Son voor het winkelcentrum Big C en Mega Mart. Heel vaak laten ze je af bij het benzinestation voor het busstation. Vanaf daar kun je de T11-bus ten zuiden van de voorkant van de Mega Mart naar Bai Xep nemen voor 9000 VND. Deze bussen vertrekken ongeveer eenmaal per uur tussen 05:30 en 17:15 uur met een pauze rond de lunch. Je kunt ook een scooter huren in Quy Nhon en zelf naar Xep Beach rijden. Vanaf Quy Nhon is het ongeveer 10 km naar Xep Beach. Een scooter is tevens ook handig als je van plan bent meer van de omgeving te zien tijdens je verblijf. De andere optie is een taxi te nemen, reken op 200.000 VND (7,5 euro).
  • Vanaf het treinstation: Je kunt een taxi nemen naar Bai Xep Beach of eerst met de lokale bus naar Quy Nhon en vanaf hier een taxi nemen naar het Xep Beach; dit bespaard je ongeveer 10 km met de taxi.
  • Vanaf het vliegveld: Het goedkoopste is om eerst de shuttle bus te nemen naar de stad en vanaf daar een taxi of scooter. Het snelste is als je direct een taxi neemt van het vliegveld naar Xep Beach, maar let wel op de het vliegveld 40 km vanaf het strand ligt

Wat te doen

Relaxen en zwemmen

Je komt naar dit strand voornamelijk om juist niks te doen. Het is hier heel rustig en voelt vredig aan, waardoor je juist even bij kunt komen van al het reizen en de drukke activiteiten die je tot nu toe gedaan hebt in Vietnam. Relax op één van de stoelen, lees een boek en koel af door af en toe een stukje te zwemmen in de zee.

Xep Beach in Quy NhonBai Xep in Quy Nhon

Dorpje verkennen

Meng je in de lokale cultuur van het dorp. Het vissersdorp is een schattig klein dorpje en voelt nog heel authentiek. Je bent er eigenlijk zo doorheen gelopen, maar het is zeker leuk om een kijkje te nemen.  Je wordt begroet met een glimlach en er zijn geen auto’s in het dorp, dus het is erg rustig. Aan de andere kant van het dorp dan waar de accommodaties zich bevinden vind je een plek waar ze boten repareren en boten klaarmaken om te gaan vissen.

Boottocht naar eilanden

Slechts 20 minuten verwijderd van Bai Xep ligt het eiland hon Ngang (Nhang Island). Een boottocht kost rond de 80.000 VND (3 euro) voor een retourtje. Ze blijven wachten totdat je het eiland gezien hebt en terug wilt. Een kleine wandeling brengt je naar een uitkijkpunt en er is een klein strandje die je bijna altijd helemaal voor je alleen hebt. Een aantal rotsen vormen natuurlijke zwembaden waar je kunt dobberen. Je kunt hier ook snorkelen naar koraal en vissen. Snorkeluitrusting kun je zelf meenemen of deze huren bij Big Tree.

Ngang IslandHon Ngan boottrip

Er zijn ook nog een aantal andere eilanden die je kunt bezoeken met een boottocht. Deze kun je boeken bij je accommodatie in Bai Xep.

Vissen

Je kunt bamboe vishengels huren en zelf zoals een local proberen vis te vangen.

Wandelen

Naast gewoon een heerlijke wandeling over het strand of door het dorp dwalen, kun je ook een wandeling maken door de omliggende heuvels. Tijdens het regenseizoen kun je een van de vele watervallen ontdekken. Sommige liggen op slechts 30 minuten lopen. Vraag je accommodatie naar de wandelmogelijkheden.

Kooklessen

Er zijn in en rond het dorp ook een paar plekken waar je kooklessen kunt volgen. Het eten in Binh Dinh, de provincie van Quy Nhon is erg goed en uniek.

Omgeving

Wanneer je klaar bent met luieren op het strand, wil je misschien wat meer zien van de regio. De beste optie is om een scooter te huren om de omgeving te verkennen.  Scooters zijn verkrijgbaar bij Trang Shop (de eerste winkel naast Big Tree) Khai Love (120.000 VND / dag, inclusief helm). Rij je liever geen scooter, dan kun je een auto huren met chauffeur voor een hele dag of halve dag. Dit zijn een aantal bezienswaardigheden rond Quy Nhon:

  • Eo Gio (32 km): Rotsachtig klif die vooral mooi is om te bezoeken tijdens zonsondergang.
  • Thap Banh It Cham Torens (27 km): Cham torens op een heuvel.
  • Quy Nhon (10 km): Municipal Beach, Cham torens gelegen in een park, veel restaurants.
  • Phuong Mai duinen (28 km): zandduinen waar je kunt sandboarden.
  • Kho Island (Cu lao Hon Kho) (28 km): In de buurt van de duinen ligt een leuk vissersdorp met een eilandje voor de kust.
  • Phu Yen (80 km): Indrukwekkende stranden en nog meer off-the-beaten-track dan Quy Nhon.
  • Vissersdorpjes en stranden: Overal langs de kust vind je authentieke vissersdorpjes en stranden. Heerlijk om even te stoppen.
  • Baaien: Er zijn vele prachtige baaien langs de kust van Bai Xep. De mooiste zijn Bai Bang, Bai Bau en Bai Rang. Lunch en drankjes zijn in deze baaien verkrijgbaar.

Accommodatie op Xep Beach

Life’s A Beach

De eerste gevestigde en bekendste accommodatie op dit strand is Life’s A Beach. Het ligt direct aan het strand met bamboe huizen en een strandbar. ‘s Avonds is hier genoeg te doen, met activiteiten zoals karaoke, BBQ, games, dj’s en filmavonden, maar het is zeker geen party hostel. Er zijn privékamers en dorms voor backpackers. Sinds kort hebben ze ook een tweede locatie geopend in het dorpje, genaamd Life’s a Beach Apartments, voor iets meer luxe. Dorms kosten rond de 6 en 7 euro, tweepersoonskamers vanaf 16 euro en de appartementen vanaf 27 euro. Er is een restaurant met vietnamees en westers eten.

Life's A Beach in Quy Nhon

Big Tree hostel & Haven

Direct naast Life’s A Beach en ook aan het strand ligt Big Tree hostel. Het heeft twee namen, Big Tree Hostel is voor de dorms en Haven is voor de privékamers. Deze accommodatie ziet er iets comfortabelere en moderne uit dan het hostel naast de deur. Er is een dek, met stoelen tafels en bomen die voor schaduw zorgen. Dorms vanaf 7 euro en privékamers vanaf 27 euro.

Big Tree Hostel Quy Nhon

Andere hostels en hotels

Niet direct aan het strand, maar wel in het vissersdorpje vind je een aantal andere accommodatie, zoals Home of Dreamer & Banana Homestay en Confetti House.

Resorts

Avani Quy Nhon resort & spa ligt langs het mooiste stuk strand van Xep Beach en zeer geschikt voor koppels en gezinnen die willen ontspannen. Het resort is erg luxe en de kamers hebben een balkon gericht op de zee. Boven op een klif bevindt zich een openluchtrestaurant. Kamers zijn vanaf 120 euro.

Avani Quy Nhon Resort WebsiteRoute Opslaan

Het Casa Marina Resort ligt aan de andere kant van de heuvel waar het vissersdorp ligt. Dit 4-sterrenresort beschikt over een fitnessruimte, zwembad en heeft luxe kamers. Prijzen vanaf 60 euro.

Restaurants

Life’s beach and Big Tree hebben beide een restaurant. Deze twee bedienen voornamelijk westerse klanten, dus zowel de prijzen als het eten zijn ook meer Westers, maar wel erg smakelijk.

Bai Xep heeft ook een aantal kleine visrestaurants van de dorpsbewoners, waar ze hele verse vis, schaaldieren en zeevruchten verkopen. Overdag, voor lunch, kun je in één van de restaurants zitten. In de avond zetten ze tafeltjes en stoeltjes op het strand, zodat je kunt eten op het strand met zonsondergang. De lokale dorpsbewoners komen ook vaak naar het strand in de avond om met een biertje uit te rusten van de werkdag. Naast verse vis, verkopen ze banh beo, gebakken rijst, zeevruchtennoedels en vaak hebben ze ook opties als je geen vis eet.

bbq Bai Xep

Tips

  • Pinautomaten: Er zijn geen banken of pinautomaten, dus neem voldoende contant geld mee. De resorts, hotels en hostels accepteren vaak wel creditcard.
  • Budget: Ondanks dat deze plek wordt gezien als backpacker paradijs zijn de prijzen niet voor mensen die met een klein budget reizen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.