Zo boek je de beste hotels in Vietnam! + tips voor bijzondere overnachtingen

Ben je van plan om zelf alle accommodaties te regelen gedurende jouw Vietnam rondreis? Dan zijn er een aantal belangrijke dingen die je moet weten over de hotels in Vietnam. Zo kun je bijvoorbeeld in Vietnam bij families overnachten van bergstammen er zijn kamers in hotels in Vietnam die geen ramen hebben. We hebben een overzicht gemaakt van type accommodaties die je hier vind, waar je op moet letten bij het boeken van een hotel, handige tips en bijzondere hotels.

Type accommodaties

Hotels

Hotels zijn overal in Vietnam te vinden, van kale betonnen gebouwen tot prachtig gedecoreerde hotels. Prijzen voor een tweepersoonskamer kunnen al beginnen vanaf 10 euro en kunnen oplopen tot meer dan het tienvoudige daarvan. Verwacht voor een prima degelijk hotel rond de 30 euro te betalen voor een tweepersoonskamer. Wil je in stijl verblijven, zoek dan op boetiek hotels.

Resorts en Eco lodges

De resorts in Vietnam zijn vooral te vinden aan de kust en op de eilanden, zoals Nha Trang, Quy Nhon, Phu Yen, Mui ne, Da Nang en Phu Quoc. Tegenwoordig zijn er ook indrukwekkende resorts in de bergen van Sapa. De kwaliteit van de kamers en service liggen een stuk hoger dan de hotels in Vietnam, maar daarbij ook het prijskaartje – al zijn die nog altijd lager dan in Europa. Je vliegt waarschijnlijk niet naar Vietnam toe voor een tweeweekse strandvakantie bij een resort, echter een paar dagen in een resort na een vermoeiende rondreis is zeker een heerlijke afsluiter.

Topas ecolodge
Resort in Sapa

Hostels

Ondanks dat hostels onder Vietnamezen reizigers niet populair zijn, zijn er toch heel veel hostels in Vietnam te vinden. Het is de beste plek voor backpackers om vrienden te maken en te feesten. De prijzen voor hostels beginnen al vanaf 4 euro per nacht. Ze zijn met name te vinden in de steden en toeristische gebieden. In de meer landelijke gebieden kunnen backpackers terecht in homestays, die vaak ook dorm (slaapzalen) hebben.

Homestays

Een homestay is een uniek concept in Vietnam, al wordt het heel breed gebruikt. Oorspronkelijk is een homestay een verblijf in een huis bij een lokale familie, waarbij het niet alleen een overnachting is, maar een echte ervaring. Dit is vooral populair in het noorden, in gebieden zoals Sapa en Ha Giang, waarbij je kunt verblijven bij een bergstam (etnische minderheid) in een traditionele woning. Vaak weinige vormen van comfort, maar je krijgt er wel een unieke ervaring voor terug waarbij je meer leert over hun cultuur. De huizen zijn vaak gemaakt van hout of klei en staan soms op palen met vee wat onder het huis leeft.

3 dagen Sapa trekking
Traditionele homestay van etnische minderheden
homestay in Mai Chau
Traditionele homestay van etnische minderheden

Echter is homestay tegenwoordig vooral een marketing term. Vaak zijn het kleinschalige hotels of budgetaccommodaties met een receptie en soms zelfs een zwembad. De culturele ervaring is daarmee ver te zoeken, al zijn deze kleinschalig accommodaties vaak nog wel een beter alternatief dan de grote hotels. Doordat de homestays klein zijn is de service meestal persoonlijker. Ook is de concurrentie tussen de homestays zo groot, dat de kwaliteit vrij goed is. Lees hier alles over homestays in Vietnam.

Green Mountain Homestay
Moderne homestay in Ninh Binh

Airbnb: huizen, villa’s en appartementen

Airbnb is ook een platform wat bekender aan het worden is in Vietnam. Veel van de homestays zijn hier terug te vinden, maar ook verschillende hotels in Vietnam hebben hun kamer op Airbnb gezet. Maar wat Airbnb vooral uniek maakt zijn de huizen, villa’s en appartementen. In de grote steden Ho Chi Minh City, Hanoi en Da Nang vindt je bijvoorbeeld honderden appartemeten die je kunt boeken. In Hoi An zijn de privé villa’s populair, vaak inclusief zwembad. Heerlijk voor als je een paar dagen in Hoi An blijft hangen.

Kamperen/glamping

Kamperen en nu ook glamping is ongekend populair in Europa. Deze populariteit is ook aan het overwaaien naar Vietnam, met meer en meer kampeer en glamping plekken. Met name in bosrijke gebieden zoals Dalat kom dit veel voor.

Oppassen bij het boeken van een hotel in Vietnam

1. Kamers zonder ramen

Met name wanneer je in een grote stad bent, zie je dat de huizen aan de voorkant vrij smal zijn, maar diep door naar achteren lopen. Al het licht in het huis moet dus van de voorkant komen en als er geen gebouw aan de achterkant zit, kan daar ook nog licht vandaan komen. Veel hotels in Vietnam zitten in deze gebouwen, waardoor alleen de kamers aan de voorkant (en soms ook achterkant) een raam hebben. Dit betekent dat de kamers tussen de voor- en achterkant van het gebouw dus geen ramen hebben. Dit soort hotels vindt je overal in Vietnam, maar met name in de grote steden zoals Hanoi en Ho Chi Minh City.

2. Bedden met harde matrassen

Heel veel hotels in Vietnam gebruiken harde matrassen, soms steen hard. Harde matrassen zijn de norm, want veel Vietnamezen geloven dat dit goed is voor hun rug. Daarnaast houden zachte matrassen meer warmte vast, dus bij warm weer blijft het lichaam zo koel mogelijk met een hard matras, vooral omdat de meeste Vietnamezen geen airco hebben. Maar het feit is dat voor de meeste westerse reiziger harde matrassen totaal oncomfortabel zijn. Gelukkig zijn er steeds meer hotels in Vietnam die zich richten op westerse toeristen. Het beste kun je de reviews lezen voordat je een hotel boekt, want een hard matras is vaak het eerste waarover geklaagd wordt.

3. Geen airco of verwarming

Wanneer een kamer meer dan 25 euro kost kun je er bijna altijd wel van uit gaan dat het een airco heeft; controleer dit eerst. Goedkope kamers hebben vaak geen airco, maar een ventilator. Het kan soms ontzettend heet zijn, veel warmer dan de heetste zomers in Nederland of België, waardoor een ventilator niet altijd genoeg is.

Ondanks dat Vietnam in een tropisch gebied ligt, kan het in het noorden tijdens de winter flink koud zijn. In Hanoi kan het rond de 10 graden zijn en in Sapa zellfs tegen het vriespunt. Huizen en hotels in Vietnam hebben geen centrale verwarming als die we in Europa kennen. Gelukkig kunnen veel airconditionings die tijdens het warmen weer verkoelen, tijdens het koude weer de kamer verwarmen.

4. Sfeerloos hotel

Door de concurrentie in toeristische gebieden, worden hotels beter en beter. Echter wanneer je meer van de gebaande paden reist, wordt de kwaliteit van de hotels ook slechter. Op deze bestemmingen zie je vaak smalle, maar hoge betonnen hotels, waarbij de kamers kouden tegelvloeren hebben en kale muren met een zwaar houten bed (en vaak een hard matras). Dit zijn typische Vietnamese hotels zonder sfeer, maar wellicht hoort een verblijf hier bij een echte Vietnam ervaring.

5. Gebrekkig Engels en slechte service

De meeste Vietnamezen spreken geen Engels. Sommige hotels in Vietnam kunnen het veroorloven om een Engels sprekende receptionist aan te nemen, maar er zijn genoeg hotels waarbij er alleen Vietnamees gesproken wordt. Daarnaast hebben receptionisten hier vaak ook geen toeristische achtergrond, laat staan op een hotelschool gezeten. Houd rekening dat ze de service vaak stopt na het geven van de sleutel. Ook hiervoor geldt dat wanneer je in toeristische gebieden bent, de service vaak veel hoger ligt en er meer Engels gesproken wordt. Een kleine tip, verblijf in klein accommodaties of lokale homestays voor de beste service en controleer de reviews.

Tips voor het boeken van je hotel in Vietnam

1. Waar je hotel boeken?

De bekende hotel boeking websites zoals booking.com, Agoda en Expedia kun je ook in Vietnam gebruiken. Er zijn ook lokale hotel boeking websites, echter worden die vooral gebruikt onder Vietnamezen en hebben soms ook minder aanbod dat de eerder genoemde internationale websites. Bekijk voor een meer lokale ervaring de accommodaties op Airbnb.

2. Vooraf boeken of ter plaatsen?

Er is meer aanbod in hotels dan er vraag is, dus je hoeft je nooit zorgen te maken dat er op een bestemming geen plaats meer is. Dat gezegd hebbende, reis je in het hoogseizoen en wil je de beste keus hebben, is het wel degelijk verstandig om vooraf accommodaties vast te leggen op de populaire bestemmingen. De beste hotels in Vietnam zijn tijdens de Vietnamese vakanties en in het westerse hoogseizoen soms al 2 maanden of langer van te voren volgeboekt.

3. Prijzen verschillen per seizoen

Zoals al genoemd kan de beschikbaarheid per seizoen verschillen. Dit is ook de reden dat de prijzen kunnen verschillen per seizoen. Prijzen gaan met name omhoog tijdens Vietnamese vakanties, zoals Vietnamees Nieuwjaar. Sommige hotels hebben ook een hoger weekendtarief.

4. Vergelijk en bekijk reviews

Er is een enorm verschil in de kwaliteit van de hotels in Vietnam. Kwaliteit wordt vaak aangeduid met een sterrenklassering. Deze is alleen niet altijd accuraat en vergelijkbaar met de standaarden zoals je die in Europa gewend bent. Vergelijk daarom altijd de hotels met elkaar en lees verschillende reviews goed door. Wat een gast slecht ervaren heeft, heeft een andere gast wellicht goed ervaren.

Hotels per bestemming

Omdat elke bestemming anders is, kun je hieronder per bestemming kijken wat de beste hotels zijn. Daarnaast vind je ook tips in welke wijk, regio of district je het beste jouw accommodatie kunt zoeken.

Bijzondere hotels in Vietnam

Dit zijn niet allemaal de beste hotels in Vietnam, maar wel hele bijzondere.

Hang En grot, Phong Nha

Hang En Cave

Om direct maar te beginnen met de meest bijzondere accommodatie in deze lijst; niet echt een hotel, maar wel buitengewoon speciaal. Hang En is de derde grootste grot ter wereld en je kunt er gewoon kamperen! De nabijgelegen Son Doong grot is de grootste grot ter wereld waarvoor je een week moet wandelen en 3000 euro in je portemonnee nodig hebt. Hang En kun je voor minder dan 300 euro doen. Je zult wel door de jungle moeten trekken en twee hele dagen zonder wifi kunnen overleven. In plaats daarvan word je beloond met een enorme grot om te slapen (90 meter hoog) met een eigen strand en water. Een verblijf om nooit te vergeten.

Hang Nga Guesthouse, Dalat

Dalat Crazy House

Beschreven als een Dalat Crazy House, lijkt het algehele ontwerp van het unieke hotel op een gigantische boom, met gebeeldhouwde dieren, paddenstoelen, spinnenwebben en grotten. Dit sprookjesachtige doolhof is uniek in de wereld en lijkt op Gaudi’s architectonische meesterwerken. Het is een geweldige ervaring of een raar verblijf – je kunt het ook bezoeken als je er niet in wilt verblijven.

Topas Eco Lodge, Sapa

Topas Eco Lodge, Sapa

Omgeven door weelderige rijstvelden, glooiende heuvels, weelderige groene bossen en dorpen, ligt Topas Ecolodge op de top van een heuvels diep in de Sapa vallei. Wanneer je op het balkon staat van je bungalow met bergen zover je kunt zien besef je hoe uniek deze plek is. Er is een infinity zwembad , restaurant, bar en activiteiten zoals wandelen, mountainbiken en wandelen naar de rijstvelden en minderheidsdorpen.

Van Boi Ecolux Island, Cat Ba

Vạn Bội Ecolux Island

Privé-eiland, zwembad en 100 meter privéstrand met uitzicht op de bergen. Welkom op het unieke Van Boi Ecolux Island. Op het eiland vind je alleen een restaurant, bar en 5 kleine huisjes, elk met minibar, tv, airco en barbecue. Er is geen wifi of mobiel-bereik, maar in plaats daarvan heb je een privé-eiland bijna voor jezelf.

Six Senses Ninh Van Bay, Nha Trang

Six Senses Ninh Van Bay

Als je op zoek bent naar afzondering, dan is een verblijf in Six Senses Ninh Van Bay iets voor jou. Villa’s en suites hebben uitzicht op het water of de bergen, wijnkelders en privézwembaden. Je vindt witte zandstranden en watersporten in dit geweldige hotel, evenals yogasessies, of een boot over de Cat River en een modderbad in een warmwaterbron.

Mai Chau Lodge

Mai Chau Ecolodge

Ten westen van de heuvels van Hanoi, is een spectaculair landschap wat je kunt verwachten bij Mai Chau Ecolodge, en je zult gecharmeerd zijn zodra je aankomt. De bungalows met rieten dak bieden uitzicht op groene rijstvelden. Je vind hier ook een zwembad en er is genoeg te doen in de omgeving.

Orchid Permium Cruises

luxe cruise Halong Bay

Het is lang, het is uniek en er staat piano op. Maak kennis met de Orchid Permium Cruises-boot waar u een nacht kunt doorbrengen met het bewonderen van een magisch uitzicht op de beroemde Ha Long-baai. Aan boord vind je 5 luxe kamers, restaurant en een bar met eigen ober, heerlijk zonnedek om te relaxen en een jacuzzi op de top. Bekijk onze Halong Bay cruises hier.

Whale Island Resort

Whale Island strand

Het Whale Island Resort is de enige ontwikkeling op een beschut tropisch eiland, twee uur ten noorden van Nha Trang. Je kunt het onderwaterleven bekijken tijdens het duiken of snorkelen in het kristalheldere water van de baai van Whale Island; vissen is verboden. Het eiland is zo klein dat je er in een paar uur omheen kunt lopen en de natuur kunt observeren.

Lak Tented Camp, Buon Ma Thuot

Lak Tented Camp

Lak Tented Camp in Dak Lak is een unieke accommodatie-ervaring met uitzicht op het grootste natuurlijke meer van Vietnam. Kom hier voor een schilderachtig landschap, levendige cultuur en een kans om het lokale leven te ervaren. Verwacht comfortabele basisvoorzieningen in de tenten in verfijnde houten bungalows. Geniet van onvergetelijke zonsopgangen en zonsondergangen op de balkons aan het meer.

Mango Bay Resort, Phu Quoc

Mango Bay Resort

Gelegen aan de ruige en afgelegen noordelijke oevers van het eiland Phu Quoc, beslaat het resort een groot stuk ongerept land met een brede strandgevel, rotspartijen, torenhoge bomen en winderige tuinen. Je krijgt het gevoel dat je op een geheim strand zit.

The Anam

The Anam

Het is groot, cool en oneindig – maak kennis met het beste zwembad in Vietnam, gelegen in het hart van het unieke Anam-resort. Direct ernaast vind je een ongerept tropisch strand met een eigen strandbar. Het resort heeft ook vier restaurants, elk met een andere keuken (Europees, Vietnamees en Indo-Chinees) en twee bars. Er zijn twee andere zwembaden om uit te kiezen, een fitnessruimte, een spa en zelfs een 3D-bioscoop.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.