Vietnam met kinderen

Vietnam met kinderen: als je van plan bent om Vietnam te bezoeken met kinderen of een gezinsvakantie naar Vietnam aan het plannen bent, lees dan verder. Hier zijn de beste tips voor gezinsreizen in Vietnam met een baby, een peuter of een tiener.

Waarom Vietnam met kinderen bezoeken

Vietnamese mensen zijn geweldig. Ze zijn dol op kinderen en de meeste mensen zullen je anders behandelen als je in Vietnam reist met een baby, peuter of andere jonge kinderen. Solo reizen in Vietnam en reizen in Vietnam met kinderen zijn twee totaal verschillende ervaringen.

Overal kunnen ook educatieve lessen worden getrokken: van wetenschap (de biodiversiteit in de Mekong-delta) tot sociale studies (de bergstammen in Sapa), tot de rijke en gecompliceerde geschiedenis van het land – zowel recent (de oorlog) als veel ouder (koloniale tijden en Chinese invloeden).

Waarschuwing: natuurlijk niet iedereen die Vietnam bezoekt, heeft zo’n positieve ervaring

Vietnam met baby of peuter

Vietnam is niet het ideale land om met een baby of peuter te reizen, maar het is zeker mogelijk. In de grote steden moet je rekening houden met het chaotische verkeer. Je kunt luiers en poedermelk verkrijgen in de supermarkten. Overigens houden Vietnamezen erg van baby’s peuters en kleine kinderen en zullen je daarom met veel plezier ontvangen.

Beste reistijd in Vietnam met kinderen

Een ding dat je zal opvallen wanneer je onderzoek doet naar reizen naar Vietnam, is dat het een heel groot land is. Dus als je op basis van het weer de beste reistijd kiest, wordt je beste keuze grotendeels bepaald door de locatie. In Noord-Vietnam, zoals Hanoi, Halong Bay en Sapa, zijn maart tot mei en september tot november goede tijden, om de hitte van de zomer en de koude regens van de winter te voorkomen. Voor zuidelijke plaatsen, zoals Ho Chi Minh City, Phu Quoc en de Mekong Delta, is december tot mei droog, met over het algemeen aangename temperaturen. In centraal Vietnam, in steden zoals Hoi An en Hue kun je het beste bezoeken van februari tot juni.

Veiligheid en gezondheid in Vietnam met kinderen

Verkeersveiligheid

Vietnam is een veilig land voor kinderen. Echter is er wel één belangrijk punt om te weten; het verkeer kan erg chaotisch zijn. Motors, auto’s en vrachtauto’s rijden langs elkaar en er lijken geen echte verkeersregels te zijn.

Het oversteken van drukke straten lijkt gevaarlijk, maar de sleutel is om in een gelijkmatig tempo te lopen en voorspelbaar te zijn. Het verkeer stroomt om je heen verder. Bekijk de lokale bevolking voor tips of volg ze op de voet.

Eten en drinken

Over het algemeen hoef je je geen zorgen te maken over reizen met kinderen in Vietnam wanneer je jouw gezond verstand in acht neemt. Ja, het heerlijke straatvoedsel van Vietnam kan een probleem zijn voor gevoelige buikjes, maar je voorkomt problemen als je in je hotel om aanbevelingen vraagt en eet alleen maaltijden die vers zijn bereid terwijl je wacht. Drink het kraanwater niet, maar ijs is meestal prima in restaurants en bars. Lees hier meer over veilig eten in Vietnam.

Medicijnen

Apotheken in de grotere steden zijn over het algemeen goed voorzien, maar daarbuiten kan het moeilijk zijn om aan geneesmiddelen te komen. Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag de arts om een recept.

Malaria en zika

Langs de hele kust van Vietnam komt heen malaria voor. Alleen om afgelegen gebieden in het uiterste noorden en zuiden van het land is een kleine kans. Bekijk de Malaria kaart hier. Dengue (of knokkelkoorts) komt wel iets vaker voor. Het is daarom handig om anti-muggenwerende middelen met DEET te gebruiken. Het zikavirus komt bijna niet voor. In de laatste 10 jaar zijn er maar enkele gevallen gevallen.

Vacinaties

Er zijn geen verplichte vacinaties voor Vietnam, maar wel een aantal aanbevolen, zoals DTP en hepatitis A. Het is handig om van te voren jouw huisarts te raadplegen of het GGD.

Omgaan met dieren

Hondsdolheid komt voor in Vietnam. Het is beter om niet in de buurt te komen bij zoogdieren, zoals een kat of een hond.

Oplichtingen

Als je in steden bent, zoals bij elke bestemming, houd dan waardevolle spullen dichtbij en wees op je hoede voor oplichting door mensen die proberen je een product of dienst te verkopen op straat.

Tips voor reizen met kinderen in Vietnam

Visum

Wat het visum betreft, kunnen Nederlanders online een Vietnam e-visa aanvragen, ten minste een week voor vertrek of bij een ambassade van Vietnam. Het is een eenvoudig aanvraagproces online. Alleen wanneer je langer dan 30 dagen naar Vietnam gaat dien je een Visa On Arrival aan te vragen.

Vliegen met kinderen naar Vietnam

Houd rekening dat er geen directe vluchten naar Vietnam zijn vanuit Nederland. Vluchten inclusief 1 overstap zijn er vanaf 15 uur. Je kunt kiezen om naar Hanoi of Ho Chi Minh City te vliegen, afhankelijk van jouw reisplanning.

Wat moet je meenemen voor kinderen naar Vietnam

Bij het inpakken is licht reizen de beste keuze, vooral als je verschillende regio’s wilt bezoeken. De meeste binnenlandse vluchten staan slechts 20 kg ingecheckte bagage toe. Hoewel je de meeste dingen die je nodig hebt in grote steden kunt krijgen, is het het beste om het noodzakelijke mee te nemen, omdat ze vaak duurder zijn in Vietnam en je misschien niet de merken vindt die je leuk vindt.

Neem jouw eigen medicijnen, toiletartikelen, babyvoeding, luiers, zonnebrandcrème, muggenspray en basis EHBO-doos mee. Lichte, katoenen kleding is het beste en je hebt eigenlijk alleen maar een slippers en sneakers nodig. Wanneer je rond december en januari naar het noorden gaat heb je ook warme kleding nodig. Het beste kun je jezelf kleden in lagen en geen dikke truien en jassen meenemen. Neem bijvoorbeeld warme shirts met lange mouwen mee en een regenjas.

Bekijk hier de algemene paklijst voor Vietnam.

Breng genoeg water en snacks

Je kunt overal plekken vinden om te eten en te drinken, maar je zult net zien dat wanneer je iets nodig hebt, geen open restaurant of supermarkt kunt vinden. Vietnam kan daarnaast ook erg heet en vochtig zijn, dus neem altijd voldoende water mee.

Doe dingen voor kinderen

Vietnam kan heet, druk en overweldigend zijn, zorg ervoor dat je wat tijd doorbrengt met activiteiten voor kinderen. Vietnam heeft parken, speeltuinen, stranden, speelcentra en waterparken. Er zijn kooklessen en er zijn coole shows. Kies iets waar ze van zullen genieten en naar uitkijken, en zorg ervoor dat ze weten dat het eraan komt.

Reis met een plan

Het is in Vietnam makkelijk om relaxt te reizen, zonder een plan, maar dat vereist een zekere mate van flexibiliteit, wat moeilijk kan zijn als je met kinderen reist. Boek je hotels van te voren, vooral in het hoogseizoen. Bekijk de beste reistijden als je bijvoorbeeld met je kinderen aan het strand wilt zitten. En plan eventuele binnenlandse vluchten.

Vervoer met kinderen in Vietnam

Binnenlandse vluchten

Binnenlandse vluchten in Vietnam zijn vaak spotgoedkoop. Een vlucht tussen Ho Chi Minh City en Dalat heb je al vanaf 20 euro per persoon. Het is een goede optie wanneer je lange afstanden moet maken. Een populaire vlieg route is bijvoorbeeld van Hanoi naar Hoi An via Da Nang Airport.

Treinen

De reunification express, de trein die van Hanoi naar Ho Chi Minh City rijdt, wordt vaak beschreven als een must. De slaapwagons zijn ruimer dan bussen, er zijn meer plaatsen voor kinderen om op te staan en rond te lopen als dat nodig is, en je hebt betrouwbare toegang tot een toilet, dat bussen niet bieden. Daarnaast zijn ze ook betrouwbaarder en veiliger dan de bus. Het nadeel? Ze zijn langzaam.

Bussen

Voor het vervoer van stad naar stad zijn de treinen beter. Er is meer bewegingsruimte en bruikbare toiletten op treinwagons. Bussen hebben dit niet. Ze zijn vaak extreem krap voor westerse normen (ze zijn ontworpen voor de gemiddelde Vietnamese lengte) en de toilet pauzes onderweg zijn onvoldoende. Overweeg dit bij het vergelijken van prijzen.

Wandelen & fietsen

Veel bezienswaardigheden in de steden zelf liggen op loopafstand van elkaar, zoals in Hoi An, Hue en Ho Chi Minh City. Daarnaast heeft het land ook een aantal geweldige plekken om de fiets te pakken en de natuur in de gaan of het platteland te verkennen. Lees hier meer over top bestemmingen op te fietsen in Vietnam.

Lopen met een kinderwagen

Lopen met een kinderwagen is af te raden. De wegen en de stoep zijn niet gemaakt om met een kinderwagen overheen te rijden.

Taxi’s en auto met chauffeur

Omdat de steden in Vietnam over een slecht openbaar vervoer systeem beschikken, ben je al snel toegewezen aan taxi’s. Het voordeel is dat taxi’s erg goedkoop zijn en wanneer je met kinderen reist is een taxi wel zo handig. Binnen het centrum betaal je vaak niet meer dan een paar euro per ritje.

Voor langere afstanden kun je een auto huren met chauffeur. Het is namelijk niet mogelijk om zelf te rijden in Vietnam. Verrassend genoeg is het huren van een auto met chauffeur relatief gezien erg goedkoop, met name wanneer je met jouw gezin reist.

Accommodaties in Vietnam met kinderen

Er zijn veel goede plekken om met kinderen in Vietnam te verblijven, en je zult blij zijn te weten dat de accommodatie in Vietnam veel opties biedt voor gezinnen van vier, vijf en zelfs meer. Accommodatie in Vietnam zijn meestal bescheiden pensions of luxe hotels en resorts. Niet veel daar tussen. Het goede nieuws hier is dat beide opties familiekamers of kamers voor groepen hebben.

Budget gezinsvakantie in Vietnam

Vietnam is een erg goedkoop land. Houd rekening met een dagbudget van tussen de €70 en €150, afhankelijk van wat voor kwaliteit je wilt.

  • Familiekamer in een hotel – € 30 – € 60
  • Binnenlandse vlucht – € 40
  • Trein – € 20
  • Eten – € 5

Excursies zoals een Halong Bay cruise zijn vaak wat duurder, maar het zeker waard om dit met kinderen te doen, dus houd hier budget voor vrij in jouw gezinsvakantie.

Leuke bestemmingen in Vietnam met kinderen

Mai Chau

Een rustige vallei, met prachtige rijstvelden en minderheidsdorpjes. De vallei is vrij vlak en er is bijna geen verkeer, waardoor het één van de beste plekken is om te fietsen in Vietnam. In de minderheidsdorpjes kun je meer leren van de lokale cultuur van de bergstammen, die je met een traditionele kleding druk aan het werk zult zien.

Mekong Delta

Verblijf in een homestay voor een echte lokale ervaring. Er zijn talloze boottochten die worden georganiseerd waar je naar drijvende markten gaat, lokale kokosnoot fabriekjes bezoekt en met een kleine roeiboot door de smalle kanaaltjes gaat die verstopt zijn tussen de palmbomen. Je kunt daarnaast ook fietstochtjes maken of kiezen voor een ontspannen cruise die je overal mee naar toe neemt.

Ninh Binh

Ondanks dat deze provincie veel toeristen aantrekt, is ook dit wederom een rustige bestemming en perfect om te fietsen. Tussen de gigantische kalkstenen rotsen is het vlak en de bezienswaardigheden liggen allemaal dichtbij elkaar. Je kunt boottochtjes maken langs prachtige rijstvelden en door grotten systemen. Bezoek oude tempels en een citadel voor culturele uitstapjes.

Halong Bay

Van alle plaatsen om met kinderen in Vietnam te gaan, wil je de ongelooflijke Halong Bay-tour niet missen. Je vaart door het werelderfgoedgebied over smaragdgroene wateren, langs de kalkstenen kliffen. Bezoek grotten, drijvende dorpen en ga kajakken voor de complete ervaring. Er zijn veel luxe cruise boten in Halong Bay met gezinskamers. Het gemakkelijkste vertrekpunt is de hoofdstad van het land, Hanoi.

Hoi An

De magische, met lantaarns verlichte, oude stad Hoi An zal kinderen betoveren en onder de indruk laten. Vlieg vanuit Ho Chi Minh City naar Da Nang en het is slechts 30 minuten rijden naar de door UNESCO beschermde stad. Verken de smalle straten van de oude stad te voet en fiets naar het platteland door rijstvelden. Maak ’s nachts een boottocht op de Thu Bon-rivier en bezoek de nacht markt, ga naar de wereldberoemde kleermakers voor nieuwe op maat gemaakte kleding en zwem in de kalme zee bij de stranden An Bang en Cua Dai.

Sapa

Zijn je kinderen al wat ouder, dan is een bezoek aan Sapa erg aan te raden. Dit is de bekendste plek waar trekkingstochten worden gehouden door de rijstvelden. Je kunt een halve dag lopen, een hele dag, twee dagen of zelf 3 dagen. Wanneer je meerdere dagen op pad gaat verblijf je in een homestay van lokale minderheden. Verwacht weinig luxe, maar wel een unieke culturele ervaring.

Hanoi

Geniet van een traditionele waterpoppen show in het Thang Long Water Puppet Theatre of het Central Circus, volg een kookcursus of streetfood-tour, winkel in de drukke straten van de oude wijk en eet kommen Pho aan het Hoan Kiem-meer.

Phu Quoc

Wil je tijdens je reis ook heerlijk genieten aan het strand, dan is het eiland Phu Quoc wellicht één van de beste plekken voor kinderen in Vietnam. Dit rustige eiland heeft prachtige zandstranden met palmbomen. Er zijn resorts en hotels speciaal voor gezinnen en je kunt er ook dagtripjes maken, zoals een boottocht naar nabijgelegen eilandjes, peperplantages en authentieke vissersdorpjes.

Voorbeeld rondreis Vietnam met kinderen

Dag 1 – 2 Ho Chi Minh City

Maak een dagtrip naar de Cu Chi Tunnels waar je de geschiedenis leer over de Vietnam Oorlog. Je kunt onder andere door de tunnels kruipen die zijn aangepast voor toeristen.

Dag 3 – 4 Mekong Delta

Verblijf 2 dagen in de Mekong Delta om het drijvende leven mee te maken. Maak een boottocht over de grote rivieren en kleine zij kanaaltjes bedenk met kokospalmen. Bezoek een drijvende markt en een lokale kokosnoot fabriek. Verken het platteland met de fiets.

Dag 5 – 7 Hoi An

Terug van de Mekong Delta neem je een vlucht van Ho Chi Minh City naar Da Nang Airport. Vanaf hier zit je al in 30 minuten in Hoi An. Hoi An heeft het mooiste oude centrum van Vietnam. Gedurende bepaalde periodes in de dag worden de straten afgesloten voor gemotoriseerde voertuigen, waardoor je rustig de prachtige oude gebouwen kunt bekijken.

De omgeving van Hoi An is ook geweldig voor kinderen. Je kun dagen aan het strand plannen, fietsen door het platteland of dagtripjes maken naar de Cham eilanden of een historisch dagje uit naar het tempel complex van My Son.

Dag 8 – 9 Hanoi

Vlieg via Da Nang naar Hanoi. Verken de oude wijk, Hanoi Old Quarter, per traditionele cyclo. Bekijk een show in het waterpoppen theater en laat je kinderen kennis maken met de Vietnamese eetcultuur met een food tour. Daarnaast zijn er ook nog een tal van andere historische bezienswaardigheden die je kunt bezoeken in de stad.

Dag 10 – 11 Ninh Binh

Vanaf Hanoi kun je een tweedaagse reis maken naar de provincie Ninh Binh; ook wel Halong Bay op het land genoemd. Deze prachtige provincie bestaat uit imposante kalkstenen bergen, met daartussen vlakken valleien met rijstvelden, rivieren en dorpjes. Je kunt deze omgeving het beste verkennen met indrukwekkende boottochtjes en fietsen in Ninh Binh.

Dag 12 – 14 Sapa

Terug in Hanoi in de avond, neem je de nachttrein naar Lao Cai. Van hier ga je per taxi of bus naar het bergdorp Sapa. Dit is de plek om een mooie wandeltocht te maken door één van de mooiste rijstvelden van Azië. Loop door lokale dorpjes van bergstammen waar jouw gezin meer kunt leren over de lokale cultuur.

Zijn je kinderen nog niet oud genoeg voor een wandeltocht, kies dan voor Mai Chau. Deze vlakke vallei heeft ook mooie rijstvelden, perfect voor korte fietstochtjes.

Dag 15 Hanoi

Van Sapa neem je de nachttrein terug naar Hanoi waar je een dag en nacht verblijft.

Dag 16 – 18 Halong Bay

In de ochtend wordt je opgehaald bij je hotel in Hanoi en ga je naar de haven in Halong. Geniet van een geweldige cruise door Halong Bay of Bai Tu Long Bay. Bekijk het prachtige landschap vanaf de luxe boot, ga zwemmen, verken verborgen hoekjes per kajak en doe mee aan een kookles.

Dag 19 Hanoi

Na de cruise wordt je terug gebracht naar Hanoi waar je 1 nacht verblijft voordat je terug naar Nederland vliegt.

Interesse in deze tour?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.